• Tid och uthållighet är A och O. Vill du göra verkliga kap går det inte i en handvändning.
• Olika sorters sajter kräver olika förhållningssätt. Att leta på platser där försäljningen görs av privatpersoner, som på tradera.se och blocket.se, är lite som att gå på loppis. Här räcker det inte med att skriva in några sökord och vänta på träffar. Ibland vet inte säljaren vilken stil, ålder eller vilket värde objektet har, och du kan hitta guldkorn där du minst anar det. Liksom på loppisen lönar det sig att rota igenom alla lådor. Ta för vana att gå igenom allt med jämna mellanrum.
Att handla med privatpersoner innebär dock en viss risk. Är du osäker på om beskrivningen du får om ett objekt verkligen stämmer, mejla och fråga. Det minskar risken att du gör ett misstag.
• På professionella auktionssajter är det lättare att söka efter en särskild sak. Det liknar mer ett besök i en antikaffär än en loppis. Fördelen är att försäljningen bygger på en fackmässig värdering av objekten. Provisionen man betalar är inte så hög som man tror och det går att hitta många vackra ting till ett bra pris. Några användbara adresser är lauritz.com, metropol.se och bukowskismarket.com.
• För alla auktionssajter gäller att vara med tills sista budet är lagt. Sätt ett larm så att du inte missar ett kap för att du glömde att logga in.
• Våga lägga skambud. Ibland fungerar det.
• Sätt alltid ett maxbud för dig själv och följ det. Släpp den där vackra byrån om priset skjuter i höjden. Med lite tålamod kommer du nog att hitta ett annat.
INSPIRERAD? LÄS MER:
Pontus Silfverstolpe, antikexpert känd från TV4:s Antikdeckarna om de bästa knepen för att fynda.